Освобождаването на Иван Гешев, ако трябва да  се пошегувам с

...
Освобождаването на Иван Гешев, ако трябва да  се пошегувам с
Коментари Харесай

Христо Иванов: Освобождаването на Гешев е добра новина на трупчета

" Освобождаването на Иван Гешев, в случай че би трябвало да  се пошегувам с прокурорския диалект, е добра вест на трупчета. Може да стане добра вест. " Така нагледно и с прилика към " делата на трупчета " разяснява отстраняването на главния  прокурор съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от ПП-ДБ в декларация от парламентарната естрада. Иванов съобщи, че прекратяването на мандата на Гешев е предстоящо събитие.

Иванов уточни, че за случилото се има както положителни, по този начин и скептични оценки. Негативите идвали от подозренията на хората, които мислели, че " тези които го качиха, го освободиха по този начин, както си го избраха - в процедура, която остави подозрения, на учредения които не бяха най-сериозните ". Човекът въобще не бе подобаващ да бъде определен, добави Иванов.

Освобождението на Гешев нямало да е допустимо без публичното мнение, счита той.

" Гешев стартира да прави своите разкрития, когато разбра, че политически няма бъдеще. Нека не забравяне, че Гешев не просто бе махнат. Това е резултат от продължаващото 2 година изпитание за разграждане на властническия тоталитарен модел на прокуратурата ", продължи Иванов.

Той изброи и други достижения: " Успяхме да премахнем и спецструктурите, които се бяха трансформирали в синоним на заменяне на правораздаването с ограничения за принуда. Отнехме неговата бухалка - бюрото за отбрана на очевидци, което той бе трансформирал в оперативна конструкция ", продължи Иванов,

Според него българското общество е посочило, че няма да търпи над главата си безконтролна, дебелашка, безотчетна власт, политиците също го разбрали и с " друга степен на откровеност и дълбочина на предпочитание бяха принудени да се приспособяват към тази действителност ".

Съпредседателят на Демократична България попита сътрудниците си дали ще съумеят да трансфорат това в трайна инстуционална действителност, която изключва потреблението на прокуратурата за политическо въздействие и политически инженеринг. 

" Наше обвързване е дадем гаранция, че ще имаме правораздаване и съд самостоятелни, прокуратура, която ще е неутрална. Това допуска един закон, идентичен за всички. Да има гаранция, че няма да има избелване, замитане, пререкание на някой, а над всички да се ползва един закон ", добави още Иванов.

Според него дали освобождението на Гешев ще е детайл от добра наклонност зависи от няколко неща: " да променим конституцията, тъй че да променим изискванията за реализиране на правосъдната власт и властта на обвиняването. В рамките на Народно събрание би трябвало да ограничим безконтролността на основния прокурор ".

" Да разделим Висш съдебен съвет на 2, тъй че да дава отговор на интернационалните стандарти на съдийско самоуправление, само че не и без да има представители на обществото. Там би трябвало да има излъчени от Народно събрание само че те не би трябвало да са болшинство ", сподели Иванов.

Ще се прегледа и Наказателно-процесуален кодекс, с цел да се ограничи опцията за злоупотреби с предварителните инспекции и следствената загадка, както и да се  ликвидира опцията за фигурата на безконечния обвинен и безконечния проверяем.

" Ще би трябвало да се занимаем и с регулаторите и със службите. Как и с какви хора ще попълним бъдещия състав на променения Висш съдебен съвет и Инспектората, това би трябвало да  е откакто бъдат структурно изменени ", добави някогашният правосъден министър.

За политическите квоти той се надява партиите да потвърдят, че ще лансират " хора с воля, потвърдена, за смяна в правосъдната власт, за моралния климат в нея, в степента на отчетност пред обществото, а не пред някакви подмолни кръгове и кланове ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР